Hoe krijg je weer energie in je team? - Te Werve
  • Verbind je team

    Trainen

    Buiten

    Binnen

  • Verbind je team

    Trainen

    Buiten

    Binnen

  • Verbindt je team

    Trainen

    Buiten

    Binnen

Remko Sietsma van Outing Holland:

‘Met onze programma’s brengen wij de energie weer terug in teams’

Remko Sietsma is eigenaar van trainingsbureau Outing Holland. Al meer dan 30 jaar ondersteunen zij opdrachtgevers bij het ontwikkelen en uitvoeren van leer- en ontwikkeltrajecten. Dit doen zij met behulp van ervaringsgerichte werkvormen op het kruispunt van leuk en leerzaam. Waarbij het uitgangspunt is dat als leren leuk is, het vele malen effectiever is. Remko komt al vele jaren samen met zijn team bij de locaties van Event Company (Landgoed Te Werve, Te Werve Buiten en Kasteel De Hooge Vuursche). “Door corona is thuiswerken bijna twee jaar de standaard geweest. Wij zien de behoefte om de energie weer in teams terug te brengen.”

Hoe ziet een leer- of ontwikkeltraject er bij jullie uit?

“Voorafgaand aan een traject vragen we altijd aan de klant wat ze willen ontdekken of experimenteren met het team, hun leiders of met zichzelf. Pas daarna gaan wij kijken of we hiervoor een werkvorm met bijpassende opdracht(en) kunnen ontwikkelen die daarop aansluit. We spelen geen spelletjes, het zijn allemaal echte opdrachten, metaforen en spiegels voor de realiteit. De activiteiten bespreken we na onder leiding van onze trainers. Opdrachten duren kort, een half uur tot een uur. De nabespreking gebeurt in dezelfde verhouding, ook een half uur tot een uur. Hierin maken we de transfer naar de werksituatie van de deelnemers. In deze nabespreking hebben we het al snel niet meer over de opdracht, de werkvormen of activiteiten. Het gesprek gaat over de herkenning van het eigen gedrag in de eigen werksituatie.

Als je dat zorgvuldig doet en vooraf aandacht aan de concrete thema’s hebt besteed, dan kun je heel snel met een opdracht de parallel naar het werk leggen. Na tien minuten zeggen deelnemers geregeld; “zo werkt het bij ons op het werk ook.” Dit doen we voor groepen van 5 tot 2500 mensen.’

Jullie werken met actieve werkvormen? Wat zijn dat precies?

‘Onze trainers en procesbegeleiders zetten actieve werkvormen in om mensen in beweging te zetten en gedrag zichtbaar te maken. Denk hierbij aan werkvormen als outdoor trainingen, managementgames of serious games. We werken bijvoorbeeld met drones, radiografisch bestuurbare 4×4 wagens, bouwen grote constructies, voeren dialogen in darkrooms, werken met Lego Serious Play, enzovoorts.

De afgelopen twee jaar zullen wel moeilijk voor jullie zijn geweest?

‘Toen corona intrad, hield Outing Holland tijdelijk op. De planning was leeg. Elke keer als we uit een lockdown kwamen konden we wel weer wat doen, maar we hebben wel enorm veel last gehad. Zeker in 2020 was het erg zwaar. Vorig jaar eigenlijk minder, maar toen hadden we allemaal werkvormen ontwikkeld die corona technisch prima konden. Onder andere bij jullie locatie Hooge Vuursche, daar hebben we o.a. een bezinningsloop uitgezet, waar mensen met GPS in duo’s wandelend het gebied in werden gestuurd en onderweg allerlei spannende vragen kregen over hun eigen samenwerking, persoonlijke ontwikkeling of gevoelens in coronatijd.

’s Ochtends kwamen ze in duo’s aan bij Hooge Vuursche en ontvingen we ze bij het Koetshuis. Ze kregen een GPS mee en dan gingen ze samen op pad. Na anderhalf uur kwamen ze terug, aten we nog een broodje en dan stapten ze weer in de auto. Ze reden dan naar huis en ’s middags rond 16.00 uur  zat iedereen weer achter de laptop en deelden we de ervaringen digitaal met elkaar. Dit soort werkvormen hebben we veel ontwikkeld in coronatijd. Prima alternatieven als aanvulling op het bestaande offline aanbod, maar wij zijn toch echt van het raken en aanraken, dingen doen, bij elkaar komen. Iets dat  online toch lastiger is.’

Hoe zorg je ervoor dat je de energie weer in teams terugbrengt?

‘Dat lukt vooral door (weer) verbinding met elkaar te maken. Wij zetten hiervoor onze reconnect-programma’s in. Allereerst vragen we aan de groepen wat ze op zo’n eerste reconnect moment willen doen. Wij proberen te achterhalen wat de vraag achter die vraag is. Waar komt het vandaan, wat is het probleem, wat is de ambitie, of wat is de aanleiding? Dan krijg je steeds vaker als antwoord: we zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt, we weten soms niet meer wie wie is. Op basis daarvan ontwikkelen we programma’s die ervoor zorgen dat er weer échte verbinding ontstaat tussen mensen.

Wat is de verhouding tussen deze programma’s?

‘Ongeveer de helft zegt de focus te willen leggen op kenningsmaking plus, want veel nieuwe collega’s hebben ze nog nooit in het echt gezien. Bij ons bestaan alle programma’s uit de elementen leuk en leerzaam, en bij de reconnect-programma’s schuift de balans iets meer op naar ‘leuk’. Maar er zijn ook teams waar het in coronatijd behoorlijk is geclasht en waarbij dat nooit is opgelost. Bij die groepen gaan we dieper, voeren we robuuste gesprekken zodat de ontstane onderstroom snel boven water komt. Ik zou teams dus zeker adviseren niet te lang te wachten met elkaar op te zoeken, dus wat wij reconnecten noemen. Neem de tijd om – nu corona achter ons ligt – weer even met elkaar te verbinden en elkaar letterlijk in de ogen te kijken. Welke afspraken ga je maken over hoe je in de toekomst jullie samenwerking gaat vormgeven in een omgeving waarbij je deels digitaal en deels fysiek kunt samenwerken?’

Wanneer is een dag voor jou geslaagd?

‘Bij alle programma’s die wij doen, vinden wij het belangrijk dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen professionele plezier. Professioneel plezier gaat erover dat je het vak, dat waar je goed in bent en waarvoor je gekozen hebt, met hart en ziel kunt doen. En dat het leuk en goed is om dat samen te doen. Dat jij je als teamlid goed verhoudt tot de andere teamleden. Het is onze overtuiging dat iedereen recht heeft op een professionele werkomgeving, maar dat iedereen de plicht heeft om daaraan zelf mee te werken. En als je mij nou vraagt, waar ben je trots op? Dat als wij aan het einde van onze programma’s deelnemers bemanningslid hebben kunnen maken van hun eigen professionele plezier. Dat ze niet zeggen, het komt door mijn baas of collega, maar dat ze inzien dat ze hun eigen aandeel hierin hebben.’

Waarom werken jullie zo graag met Event Company samen?

‘We hebben eigenlijk altijd bijzondere locaties nodig. Voor ons zijn dat locaties waar de buitenruimte goed is, die goed bereikbaar zijn, maar het belangrijkste, locaties die met je meedenken. Landgoed Te Werve en Kasteel De Hooge Vuursche hebben dit allemaal. Bij ons lopen dingen nog wel eens anders dan bij een standaard trainingsprogramma. Bij ons komen mensen van buiten soms met vieze schoenen, loopt het programma uit, hebben we een extra ruimte nodig, willen we spontaan in de buitenruimte met meerdere groepen wat gaan doen, en ga zo maar door. Wat ik fijn vind, is dat je bij Event Company nooit te horen krijgt dat iets niet mogelijk is. Maar wel, hoe het wel kan. Bij Event Company weet je dat het goed geregeld wordt. Wij geven Ter Werve en Hooge Vuursche dan ook vaak aan onze opdrachtgevers door als een van onze favoriete trainingslocaties in het westen van het land.

 

Welke trends zie je als je kijkt naar teamonwikkeling in het algemeen?

‘Een beetje een open deur, maar we gaan meer hybride samenwerken. We gaan niet allemaal meer terug naar kantoor. Denk als organisatie dus goed na over wat de verhouding (werken op kantoor vs. werken op afstand) zou moeten zijn om te doen wat nodig is. Kijk daarbij ook goed naar mensen die je in je team hebt. De één vindt werken op afstand plezieriger dan de ander. Als je samenwerking, creatieve processen en andere gedragskundige zaken belangrijk vindt, dan zal een fysieke plek waar je met elkaar samen kunt komen belangrijk zijn.

Bijeenkomsten waar het gaat over het uitwisselen van informatie, dan heb je de fysieke ruimte vaak niet echt nodig. Maar voor het professionele plezier, voor de verbinding die wij graag met elkaar als mensen willen, blijft fysiek bijeen komen belangrijke rol spelen. Ik voorzie dat ook onze programma’s veel meer zullen gaan aansluiten op die hybride werkelijkheid. Dus werkvormen waarbij een deel van de groep ter plekke is, en een ander deel misschien wel ergens anders is. Dus dat bijvoorbeeld een deel in Te Werve in Rijswijk aanwezig is, en een deel in Hooge Vuursche werkt. Werken op afstand gaat de teamsamenwerking enorm beïnvloeden. Dus daar gaan ook wij wel naar toe.’

Meer weten?

Wil jij net als Outing Holland op een van onze locaties voor een training of workshop geven? Stuur een mail naar info@eventcompany.com en wij sturen je een mail met de mogelijkheden.

fa-check

Rustig gelegen op een besloten landgoed van 26 hectare vlakbij Den Haag

fa-check

Gratis parkeren op eigen terrein en dichtbij snelwegen

fa-check

De lunch is een feesttje!